MARIA´S HOME | SANT CUGAT

RESIDENTIAL

Description

Maria´s home is an isolated house placed in Sant Cugat (Barcelona), with amazing views over the Collserola mountain range. The building adapts to the slope by adjusting the level of the ground (living room, kitchen, terrace and pool are at different levels although they are all in ground floor).

The ground floor was understood as a continuous space, screened by dividing fixed and mobile vertical slats that created the necessary comfort. Four materials were used: exposed and white clinker brick on facades; basalt in inside and outside floors and ornamental façade (in different finishes: polished, aged, granulated), steel in the hipped roof that acts as a solar collection system and oak wood on the partition vertical slats and in-side screens.

The greater effort on the building sustainability was through the roof. Using a new sandwich panel made of steel, the solar collection system on the roof is able to feed the hot water system, the underfloor heating and to heat the water of the pool. The large eaves to the south, created to protect the ground floor large plate glass window from the summer sun and the reuse of rainwater, were some of the other main environmental features.

We designed the floor plan in collaboration with the architect, and developed all the interiors, materials, lighting and decoration.

 

Completion Date: June 2010
Area: 713 sqm

Architect: Josep Llobet Bach | PB2